maanantai 18. huhtikuuta 2016

Marjoilla on puolensa...piirakassakin.

Ihan arkisen, pullapohjaisen marjapiirakan saa näyttämään hauskemmalta, kun ei laitakaan marjoja sikin sokin, vaan järjestelee päällisen vähän uudelleen :)
Samalla saa kaksi erimakuista puolta ja on ihan pakko maistaa molempia ;)

Tähän käy tuoreet tai pakastetut marjat (valutettuina). Idea on kuitenkin, että marjat laitetaan päälle vatsa paiston jälkeen.

Jos itselläsi on jo joku luottopullataikinan ohje, käytä sitä pohjana. Tässä ihan kelvollinen perusohje.
Pellin koosta riippuen, taikinaa jää vähän yli.


 
PELLILLINEN MARJAPIIRAKKAA:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1–2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 muna
1 rkl hienonnettua kardemummaa
12–14 dl vehnäjauhoja
150–200 g margariinia tai voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, muna, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää vehnäjauhoja ensin 8dl ja vaivaa taikinaa muutama minuutti.
Lisää loput jauhot ja lopuksi pehmeä rasva.
Alusta taikinaa, kunnes se alkaa irrota astian reunoilta ja jätä se kohoamaan leivinliinan alle kaksinkertaiseksi. Tee sillä aikaa täyte:

2 purkkia vanilijarahkaa
2 munaa
1/2 dl sokeria
Sekoita kaikki aineet keskenään.

Alusta taikina uudelleen jauhotetulla pöydällä kimmoisaksi ja jaa kahtia.
Kauli toinen puoli taikinasta levyksi pellin pohjalle.

Toinen puoli taikinasta riittää reunojen ja keskiletin tekoon, jopa jääkin hiukan.
Tee kierteet kahdesta taikinanauhasta (tai letitä kolmella nauhalla) reunoja kiertämään.
Levitä täyte tasaisesti pohjalle ja lisää poikittaisletti vasta täytteen päälle
(muotoile se jo pöydällä sopivan mittaiseksi)

Voitele reunat munalla ja  ripottele päälle raesokeri.
Paista +225 asteessa, uunin alatasolla 20-30min.
kunnes pulla on saanut kauniin värin

Laita hieman jäähtyneen piirakan päälle marjoja (n. 0,5l molempia tai maun mukaan).
Tee kiille hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä liemi lusikoimalla marjojen päälle.


Kiva, kun kävit! :)
 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti