lauantai 16. heinäkuuta 2016

Leipä miehen tiellä pitää. Pataleipä koko suvun :)

Mikä onkaan ihaninta, kuin vastaleivottu leipä <3
Viime vuoden somehitiksi noussut pataleipä on helppo tehdä myös sellaisen, joka ei ole juurikaan leiponut.
Aineet vain sekaisin, ei vaivauksia eikä alustamista ja taikinan saa unohtaa pöydälle. Leipoo sitten, kun huvittaa :)
Jauhoja ja mausteita vaihtelemalla saa erimakuja ja iltapäivällä/ illalla tehty taikina on valmis paistettavaksi aamulla.

Tässä oma ohjeeni kokeiltavaksi. Isännän mukaan pala taivasta...sehän on jo aika paljon sanottu :D


 
PATALEIPÄ
 
3dl grahamjauhoja
4dl hiivaleipäjauhoja
(2rkl siemeniä. Kaapista löytyi pellavansiemeniä)
2tl suolaa
1tl kuivahiivaa
3 1/2dl reilusti kädenlämpöistä vettä (n. 42-45 astetta)
 
1. Sekoita jauhoihin hiiva ja suola.
2. Lämmitä vesi ja sekoita kuiva-aineet siihen nopeasti, tasaiseksi taikinaksi
Älä vaivaa tai alusta!
3. Laita talouskelmu astian päälle ja peitä vielä liinalla.
4. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.
 _________
 
Kaada taikina pöydälle, muotoile tarvittaessa ja ripottele pinnalle runsaasti jauhoja.
Kohota vielä leivinliinan alla n. 30min.
Laita kannellinen uunipata (tai kattila) kylmään uuniin ja
kuumenna uuni +225 asteeseen.
Ota pata uunista pois ja lorauta pohjalle tilkka öljyä. Levitä sitä hiukan pullasudilla
myös reunoille.
Laita taikina pataan ja kansi päälle (taikina suhisee ihanasti...) ja paista
uunissa n. 30min. Ota kansi pois ja jatka vielä 15min.
Anna hiukan jäähtyä, ennen paloittelua.
 
 


Taikina 12 tunnin jälkeen. Kupliva, hyvän tuoksuinen.
 
 

 
 Laita kohonnut leipä pataan ja uuniin.
 
 
 
Tämä ei paljon päällysiä kaipaa! Voita ja hiukan merisuolaa.
Namskis... :)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti